Opleiding tot Medische Qi Gong Therapeut

Hoe ziet de opleiding eruit

De Medische Qi Gong opleiding is een 4 jarige opleiding op HBO niveau.

Binnen de opleiding leert de student de theorie van de oude Chinese geneeskunde. De opleiding zorgt ervoor dat de student energie kan onderscheiden, blokkades kan opsporen en deze opnieuw in beweging brengen. Het lichaam laten stromen. Er wordt helder hoe een overtuiging als een soort parasiet in het lichaam leeft en er voor zorgt dat de klant zich niet lekker voelt en zelfs eventueel ziek wordt.

Tijdens de opleiding wordt er veel in de praktijk geoefend zodat de student zelf ondervindt wat de meerwaarde en uitwerking van Qi Gong is. In de eerste plaats jezelf opruimen, schoonmaken en oude ballast loslaten. Praktijk bestaat uit Neigong en Weigong oefeningen, innerlijke alchemie leren voelen en versterken. Met andere woorden, door bewegende en statische oefeningen ervaar je in je eigen lichaam wat de kracht van de medische Qi Gong is en hoe je die later kan gebruiken bij je klanten. Door de oefeningen te ervaren voel je ook waar blokkades over gaan, hoe ze kunnen oplossen en hoe ze ook in weerstand kunnen gaan. Er wordt gewerkt in de drie belangrijke lichamen van de mens. Het fysieke lichaam, het energetische lichaam en spirituele lichaam. Alle drie zijn ze even belangrijk. Een blokkade of stagnatie alleen maar verwijderen in het fysieke lichaam bv. zorgt ervoor dat de klacht terugkomt via het energetische of spirituele lichaam.

Spirituele psychologie en elementenleer

Tijdens de opleiding leert de student werken met:

 • de spirituele psychologie
 • de vijf elementenleer en de psychologie van de vijf elementen
 • de healingtechnieken van de medische Qi Gong
 • emoties

Vijf Elementen LeerAchtergrond – Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water

Al tijdens de zwangerschap ontstaat de vorming van de 5 elementen. Elk element is gekoppeld aan een hoofdorgaan en aan een bijorgaan.

De elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.

Elk element heeft 2 organen die het voeding geven.

 • Hout: lever en galblaas
 • Vuur: hart en dunne darm
 • Aarde: milt (+pancreas) en maag
 • Metaal: longen en dikke darm
 • Water: nieren en blaas.

Hoe gezonder de moeder is tijdens de zwangerschap hoe sterker deze elementen bij het kind zullen zijn.

Elk orgaan is drager van een emotie, een psyche en deugdzaamheid.

  chinees teken metaal     chinees teken aarde     chinees teken hout    chinees teken water  chinees teken vuur

De lever draagt de emotie boosheid, de lever toont je je pad, deugdzaamheid is liefde.

De galblaas laat je stappen zetten. Als er bijvoorbeeld een minder sterk ontwikkeld hout element is kan het zijn dat het kind of de persoon op latere leeftijd daar klachten van krijgt. Bv. het zicht kan achteruitgaan, geelzucht, agressie, depressie,…

Het hart draagt de emotie vreugde, waarmee je geboren wordt, echter het overleven brengt disbalans in deze emotie. De dunne darm brengt helderheid in wat goed en kwaad is voor jou. Disbalans in element vuur kan klachten veroorzaken zoals hart problemen, relatieproblemen of dunne darm klachten, zoals onverteerd eten in je stoelgang.

De milt, staat voor vertrouwen en de maag helpt je prikkels van binnen en buiten te verwerken.Disbalans in het element aarde kan aanleiding geven tot diabetes, obesitas, piekeren,…

De longen staan voor rechtvaardigheid en zelfrespect, de dikke darm voor loslaten. Als er een minder sterk ontwikkeld metaal element is kan het zijn dat er op latere leeftijd klachten ontstaan zoals astma problemen in het stellen van grenzen,….

De nieren representeren je wijsheid en je wil evenals je voorouderlijke informatie en je oerkracht. De blaas gaat over loslaten. Bij niet goed functioneren kunnen klachten als gehoorproblemen, haaruitval, botklachten en/of angstklachten ontstaan.

Tijdens de opleiding kan je dit gaan exploreren bij jezelf. Je kunt ze voelen, uiten en healen. Wanneer je dit bij jezelf ontdekt hebt kan je het gemakkelijk zien bij de ander. Je krijgt de healing aangeleerd om later ook met je klant te kunnen werken. In de healing leer je werken in de aura, de energievelden rond het lichaam, je gaat ook in het lichaam werken.

Hiervoor worden meerdere tools aangereikt en aangeleerd, en voldoende geoefend bij elkaar.

Het Practitioner gedeelte

De eerste twee jaar bestaat uit 4 blokken van 6 dagen. De blokken worden met elkaar verbonden door een 4- tal webinar afspraken, deze zullen maandelijks ingepland worden. Tijdens de webinar kan er uitgeweid worden over de theorie, zal er Qi Gong meditatie ingebouwd worden en wordt er gekeken naar het proces van de student. Als Practitioner kan je starten met je eigen praktijk. Je kunt al aardig wat betekenen voor je klant, zowel in healing als met oefeningen. Na de eerste twee jaar wordt er een examen afgenomen om te kijken of je eventueel door kan tot therapeut. Na de Practitioner krijg je een certificaat.

Het Therapeuten gedeelte

Ook hier wordt de opleiding opgebouwd in 4 blokken van 6 dagen met 4 webinar afspraken ertussenin. Op het einde van dit traject wordt er eveneens een examen afgenomen. Als therapeut kan je echt aan de slag, kan je de diepte in met je klant, heb je meer overzicht in wat er speelt, wat er aan de hand is en hoe je de klant kan begeleiden. Na het Therapeuten gedeelte krijg je een certificaat.

Master

Wanneer je therapeut bent kun je verder verdiepen op master niveau. Hier krijg je nog veel dieper inzicht in hoe energie werkt en leer je ook meester te worden van je eigen leven. Wil je nog meer specialiseren dan kan je door op doctorandus niveau, waarna je een doctorandus certificaat krijgt.

De examens bestaan uit theorie en praktijk.

Voor wie is de opleiding

In het voortraject (P module) kan in principe een ieder instromen, ongeacht lichamelijke gesteldheid of leeftijd, die nieuwsgierig is in bewustzijnsontwikkeling, persoonlijke groei en in staat is tot zelfreflectie. Na het doorlopen van het voortraject volgt een examen en toelatingsgesprek voor het instappen in de opleiding tot Medisch Qi Gong Therapeut (T module).

 

De opleiding is ook voor een professional die cliënten helpt om met lichamelijke, psychosociale klachten om te gaan. Na de afgeronde P module kan je het geleerde direct toepassen in de professionele zetting, in het beroep waarin je werkzaam bent. Ook kun je bijv starten met je eigen praktijk.

Voorbeelden van beroepen waarbij Medische Qi Gong een aanvulling op is:

 • Acupuncturisten
 • Yoga docenten
 • Tai Chi / Qi Gong docenten
 • Coaches
 • Massage therapeuten

De opleiding heeft het recht om een student die herhaaldelijk zijn/haar eigen proces niet wil onderkennen of er voor wegloopt, uit te sluiten van verdere deelname aan de opleiding. Vanuit deze visie staat de opleiding garant voor professioneel opgeleide therapeuten.

Docent

Doctor in de Medische Qi Gong

& Grondlegger van Academ

linda site foto

Linda Bijtebier is grondlegger van Academ, Centrum voor innerlijk welzijn en Chinese Geneeskunde en zij is Doctor in Medische Qi Gong Healing, Acupuncturist, Healer, Reader, Adem- Lichaamsgerichte Therapeut en tevens moeder van vijf kinderen, zij zijn de mooiste spiegels voor haar leven.

Haar veelzijdigheid is terug te vinden in de manier waarop ze werkt met haar cliënten; een samenspel in de zoektocht naar innerlijke welzijn, die balans brengt en je laat openen voor wat het leven te bieden heeft. Naast haar werk als therapeut, is Linda ook docent Medische Qi Gong bij Academ waarin zij al haar kwaliteiten tot uiting kan laten komen om samen met de cursisten de ware essentie van ons bestaan te onderzoeken.

Medische Qi Gong is gebaseerd op de Chinese visie op gezondheid en is complementair aan de reguliere geneeskunde. Dit stimuleert en versterkt het zelfhelend vermogen van het lichaam en vergroot je bewustzijn en verantwoordelijkheid voor het welzijn van je eigen lichaam en geest. Haar persoonlijke kijk op het leven, haar manier van leren van wat het leven op dit moment te bieden heeft, maken dat Linda met heel haar hart betrokken is bij wat ze doet. Bewustzijn en bewustwording van patronen, overtuigingen, beperkingen, valkuilen en kwaliteiten dragen bij in de opleiding, begeleiding en ondersteuning van zowel cliënten en cursisten op allerlei gebied, zowel medisch, psychisch en ook werkgerelateerde thema’s

Linda’s motto: Het enige wat er te doen is, is zijn ~ Lao Tse.

Lees meer over Linda in het interview door TQT, maart 2018

Locatie & Kosten

Locatie

aankomstDe opleiding wordt gegeven in Academ, centrum voor innerlijk welzijn, in Rotterdam Noord.

 

 

Academ
Graaf Jan van Nassaustraat 8a I-II
3051 GE Rotterdam

Kosten

De kosten van de totale opleiding tot Qi Gong therapeut wordt uitgespreid over 4 gedeeltes;

 • Practitioner P1 en P2
 • Practitioner P3 en P4 (certificaat na afronding P1 t/m P4)
 • Therapist T1 en T2
 • Therapist T3 en T4

Voor elk gedeelte betaalt u 2500 euro vrij van BTW.
Het is mogelijk gespreid te betalen.

Data:

Er zijn op dit moment geen events gepland

Inschrijven voor de Medische Qi Gong Opleiding

Na het invullen van het onderstaande formulier zullen wij contact met u opnemen om de inschrijving in orde te maken. U zit met het inschrijven nog nergens aan vast.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Adres

Postcode

Plaats

Telefoonnummer

Uw opmerking

Interesse in de Gratis Online Qi Gong introductie les

Na het invullen van het onderstaande formulier zal u een link krijgen die u toegang geeft tot de gratis introductie les.

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Door het invullen van dit formulier geef je aan dat je het eens bent om je gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring. Je kunt je elk moment afmelden.