Al wat overbodig is loslaten en de essentie naar binnenhalen

 

Heb jij het gevoel dat je in het najaar echt de vruchten van het vorige seizoen binnen kan halen?

Laat het ons eens iets eenvoudiger uitdrukken. Als je bijvoorbeeld naar een lezing of les gaat, welk type mens ben je dan?

Probeer je alles te onthouden en op te schrijven om heel veel informatie binnen te halen?

Of ben je eerder het typte die luistert en kijkt wat er achteraf blijft hangen? Heb je het idee dat de info dan zoveel is dat je het eigenlijk allemaal niet bij kan houden. Dat het  teveel is en  je hoofd er te vol van komt?

Of kan je haarfijn de essentie die voor jou belangrijk is in enkele woorden of zinnen naar binnenhalen?

Dat is nu precies waar de herfst voor staat. In de natuur zie je de bladeren van de bomen vallen, ze dwarrelen neer op de aarde en de aarde haalt er de essentie uit.

Vervolgens kunnen de vruchten, de informatie  tot rust komen in de aarde om in het volgende voorjaar als een nieuw plantje naar buiten te komen.

Bij ons als mens werkt het eigenlijk helemaal het zelfde. In de zomer zijn we helemaal tot bloei gekomen. Ons lichaam heeft dan de meeste yang. Yang is de vitaliteit, het naar buiten komen,  in volle zomer bruisen en je dingen doen, dus met andere woorden er wordt veel naar binnengehaald. Als de herfst aanbreekt is het de tijd om dingen los te laten. Al wat overbodig is, alle indrukken die eigenlijk nergens toe doen kunnen we rustig loslaten.

 

Loslaten klinkt erg gemakkelijk en is voor veel mensen erg moeilijk.

Loslaten, betekent eigenlijk niet meer vast houden.

Bomen verliezen hun bladeren, wij mensen mogen overtollige zaken loslaten.

De herfst is het seizoenen van het  najaar. Je hebt ook de herfst van je levensperiode waarin je bijvoorbeeld richting je pensioen gaat. Zo is de herfst terug te vinden in elke actie die je in je dagelijkse leven doet. Je gaat bijvoorbeeld naar een les en na die les kom je in de herfst. Je gaat voelen en kijken wat de essentie is en wat je wil meenemen in je volgende stappen. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen is het dus belangrijk dat je kan onthechten, loslaten.

Jouw metaalelement

In de Chinese geneeskunde staat de herfst voor het element metaal.

Het metaalelement omvat twee organen, je longen en je dikke darm.

Als je naar de functie van je longen kijkt dan haal je daarmee bij iedere inademing verse energie/verse zuurstof naar binnen. Als je uitademt laat je toxines los.

Wat doe je dan eigenlijk?

Je lichaam haalt de essentie uit de adem naar binnen en de rest laat ze gewoon gaan. Je dikke darm doet eigenlijk het zelfde. De verteerde voedingsstoffen gaan door je dikke darm en je dikke darm haalt er nog net uit wat je nodig hebt en laat de rest los.

Als jij problemen hebt met loslaten, en moeilijk de essentie ergens uit kan halen, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je ook last hebt van bijvoorbeeld obstipatie.

Of juist meer last van je ademhaling.

Het zou kunnen dat je oppervlakkiger ademt, misschien nog inademt maar heel weinig uitademt. Zo hou je jouw eigen toxines vast waardoor je lichaam overbelast en vervuilt wordt door de toxines.

Ja ik hoor ik jullie al zeggen, wat doe je dan?

Met de Medische Qi gong kan je heel gemakkelijk via bewegende of statische oefeningen, met klank en kleur, maar vooral ook met je adem je energieën opnieuw in balans brengen en zo ook. je metaalelement versterken. Een versterking van je metaalelement zal ervoor zorgen dat je veel gemakkelijker de essentie uit dingen kan halen. En dat je ook veel gemakkelijker grenzen kan aangeven.

Met andere woorden het gaat je ruimte geven en  helpen om niet overvol te geraken. Je leer los te laten. Het leuke is dat je door de oefeningen gaat loslaten zonder er bewust te weten wat je loslaat.

Door je metaalelement te versterken help je jezelf ook in het loslaten van heel veel vervelende patronen, waar je vaak als volwassenen in verstrikt zit.

Patronen die ontstaan zijn uit noodzakelijke overlevingsmechanismes uit je kindertijd. Je kindertijd waar die overleving echt noodzakelijk is. Alleen heel veel mensen leven ze nog steeds in hun huidige leven. Sommigen tot hun 40ste,50ste of 60ste en soms nog veel langer. En ja je hebt er last van. Overleving vanuit je kindertijd zit je grandioos in de weg als je volwassen wordt.

Misschien herken je wel dat je mensen ziet of bij jezelf opmerkt dat je vaak reageert zoals in je kindertijd. Je vergeet dat je ondertussen een volwassen iemand bent die rustig anders kan kijken, reageren en handelen.

 

Zin om jouw lichaam te bevrijden van stagnaties en overlast?

Luister dan nu naar onderstaande meditatie.

 

 

 

 

En?

Hoe voelt het nu?

We hebben 15 minuten gewerkt op je longen en je dikke darm. Een heel eenvoudige oefening waar je rustig kan bij neerzitten en als het moet waar je ook rustig kan gaan liggen, als je maar niet in slaap dommelt.

 

Wil je meer?

Via onderstaande link deel ik graag een heel krachtige Qi Gongoefening met jou.

[]
1 Step 1
Previous
Next

Dagelijks 10 minuten tijd maken voor deze oefening kan voor jou het verschil maken.

Stress verdwijnt geleidelijk aan, je leert relativeren, ontspannen,… Kortom je bekijkt het leven op een lichtere manier. Je voelt je vrij, vrij om jezelf te zijn, om te zijn wie jij in essentie bent.

Succes.

 

Warme groeten,

Linda Bijtebier

dr. Medische Qi Gong

2 reacties op “Al wat overbodig is loslaten en de essentie naar binnenhalen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen