Hoe groot is jouw moeten?
Moeten, woorden die we heel vaak gebruiken.
Een woord die we heel vaak horen. Een woord dat vaak naar ons gebruikt wordt om ons mede te delen er dus iets gedaan dient te worden , maar met wat meer druk dan dient te worden.
Wie kent het To Do lijstje van moeten niet?
‘Moeten’ zorgt er voor dat je geen rust in je hoofd kan krijgen.
Kom jij er nog toe om een strand wandeling te maken?
Zo eens lekker uitwaaien bij de zee, zonder aan allerlei taken te denken die je nog te doen hebt
Misschien gun jij jezelf dit niet omwille van wat de buitenwereld nu weer zal zeggen?
Dit staat niet op mijn To Do lijstje, dus daar is geen tijd voor.
Ik moet, ik moet, ik moet nog zoveel doen vandaag.
Wat doet het woord moeten nu met jou
Als je de energie van het woord moeten zou kunnen wegen, dan zou het heel zwaar zijn.
Kan jij je nu voorstellen dat de zwaarte van het woord moeten heel vaak in jou aanwezig is.
Om misschien maar niet te zeggen altijd in jou aanwezig is.
Ik moet dit, ik moet dat, ik moet zus, ik moet zo.
Je To Do lijstje van moeten wordt alsmaar groter.
Wat levert je moeten jou?
Een verhoogde innerlijke druk. Onrust in je hoofd. Je begint te twijfelen aan jezelf. Misschien ontstaat er wel angst door.
Wat doet het fysiek met jou?
Fysiek kan het ervoor zorgen dat je gewrichtspijnen krijgt. Of dat je erg moe bent. Er kan vroegtijdige slijtage komen. Ook spierkrampen, chronisch vermoeid of burn out zijn veelvoorkomende klachten.
Het kan je last geven ter hoogte van je onderrug of je knieën, je krijgt een constante hoofdpijn, of je bloeddruk stijgt.
Wat doen we dan?
We gaan gewoon door. Dit is het patroon doorgaan, doorgaan, doorgaan. We moeten aan bepaalde plaatjes voldoen.
En ondertussen neemt jouw To Do lijstje grotere vormen aan.
Hoe valt dit te doorbreken?
Vanuit de Chinese filosofie is het woord “moeten” gekoppeld aan de lever uit. Door het vele moeten creëren we vooral stress. Je bouwt je innerlijke stress op los van de stress die je reeds hebt van de buitenwereld.
Wat doet die stress met jou?
De stress die je creëert gaat je lever aanvallen. Je lever is het meest gevoelige orgaan voor stress. De functie van je lever is de free flow van de energie in je lichaam. Bij veel stress gaat je energie dus niet goed stromen en krijg je stagnaties. Concreet betekent dit dat je lever ervoor zorgt dat je met of zonder veel obstakels door je leven gaat.
Stagnatie in je leverenergie zorgt voor meer klachten. Binnen de vijf elementenleer zien we dat bij disbalans in je lever, je milt aangevallen kan worden waardoor je gaat piekeren. Je hart krijgt minder voeding waardoor de kwaliteit van je slaap vermindert. Je nieren kunnen tegendruk krijgen met angst als gevolg.
Even proberen?
Qigong is een oude bewegingsleer vanuit de Chinese geneeskunde. Het helpt om je energie opnieuw in de juiste flow te brengen en deze goed te laten stromen. Je kan heel specifieke oefeningen doen om stress uit je systeem te halen, te ontspannen en om vooral je lever te gaan ontlasten.
Er kan gewerkt worden met klanken en/of kleuren, met bewegende oefeningen of stilstaande oefeningen, adem, meditaties,…
Oefening
[/spb_text_block] [spb_raw_html width=”1/1″ el_position=”first last”]JTNDaWZyYW1lJTIwd2lkdGglM0QlMjI0MjAlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjIzNzUlMjIlMjBzcmMlM0QlMjJodHRwcyUzQSUyRiUyRnBsYXllci52aW1lby5jb20lMkZ2aWRlbyUyRjIxOTU2MDAwMiUyMiUyMGZyYW1lYm9yZGVyJTNEJTIyMCUyMiUyMGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiUzRSUzQyUyRmlmcmFtZSUzRQ==[/spb_raw_html] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]
Vond je dit een fijne oefening ?
Met een beetje discipline kan je er een dagelijkse gewoonte van maken om even 15 minuutjes deze oefening te doen. Qi gong kan wonderen doen.
Probeer het eens enkele weken uit.
Ik lees graag je bevindingen!
[/spb_text_block] [/spb_column]
Heb van de uitleg genoten. HEt was alleen jammer dat het filmpje met tegenlicht is op genomen. Zo kon ik de oefeningen niet goed zien.
Dankje voor de feedback. We hebben daarom ondertussen al een aangepaste. Kijk op https://www.medischeqigong.com/gratis-les/