Groeien door te snoeien!

 

Groeien door te snoeien

 

Onlangs was ik met iemand naar mijn site aan het kijken.

Ik wil hem namelijk vereenvoudigen. Simpel en helder .

Toen vertelde de persoon me ‘groeien door te snoeien’.

Dit is kloppend voor een site, en O zo kloppend voor het gehele leven.

Snoeien is loslaten. Snoeien is ledigen.

Als je vuilnisbak vol zit ledig je hem ook. Kijk eens wat er gebeurt als je dit niet doet.

Juist, dan stroomt hij over! En word je daar blij van? Niet echt denk ik .  Het gaat dan meestal stinken, het kan ongedierte aantrekken. Vliegen komen erop af. Allemaal zaken waar we niet op zitten te wachten.

 

Hoe gaat dat nu in ons lichaam?

Voel eens bij jezelf.  Hoeveel oude verhalen hou jij  nog vast?

Al van kindsbeen af ben je getuige, al dan niet slachtoffer van dingen die er gebeurden rondom jou.

Herinneringen! Veel leuke herinneringen en ook wel eens pijnlijke herinneringen.  Een  vriendje die verhuist bv. En laat dat nu eens net je harte vriendje zijn. Dit vriendje of vriendinnetje kiest er vast ook niet voor om uit jouw dorp weg te gaan. De ouders beslissen dit en vast om een goede reden. Je gaat hem of haar missen. Vaak is daar geen aandacht voor. Je treurt en slaat het op binnenin jou.

Misschien verloor je wel je lievelingsdier. Of was je plots te oud om nog een knuffel te hebben.

Het gaat vaak om kleine dingen die gebeuren, echter voor jou zijn het pijnlijke zaken. Kleine verwondingen in jou, klein voor de buitenwereld, maar voor jezelf als kind, grote zaken.

Dit zijn gebeurtenissen die je dwingen om je overlevingsmechanisme te activeren.

Je wil niet de lastpost zijn die maar blijft klagen over bv het verlies van iets of iemand. Je omgeving zit daar niet op te wachten, en jij wil dat ze je fijn blijven vinden. Je wil niet meer verliezen. Je wil aardig en lief gevonden worden en je gaat dan maar in de aanpassing.

Dit mechanisme van aanpassen wordt al geactiveerd vanaf je geboorte. Je wordt letterlijk naakt geboren. Volledig afhankelijk van de ander. Dit dwingt je al heel snel om je aan te passen.

Door je leven heen komen er meerdere voorvallen wat innerlijke pijntjes veroorzaken. Soms heftige pijnen veroorzaken. Zolang je afhankelijk bent van een ander ga je je zo gaan manoeuvreren  dat de ander zeker gaan last krijgt van jouw gevoelens. Je leert snel te onderdrukken. En onderdrukken is opslaan in je lichaam.

Je mooie pure tempel wordt langzaam aan een vuilnisbelt.  Ja zo een overstromende vuilnisbak die je ook in een keuken kan aantreffen. Die het ongedierte aantrekt.

 

Laat je je lichaam een tempel zijn of een vuilnisbak?

Je eerste reactie is vast ‘Een TEMPEL’ en wat is het in de realiteit?

Durf je daar echt naar kijken?

Durf je jezelf te gaan voelen waar jij je pijntjes vastgezet hebt? Opgeborgen hebt? Vast in de gedachte dat ze daar goed en veilig zijn en er ongeroerd kunnen blijven.

Tot je eens een fysieke klacht krijgt waar je even van schrikt, of je plots je werk kwijt raakt of je in een scheiding zit die je niet had zien aankomen. Zaken zoals bv een burn out, die letterlijk het licht doven. Het gevoel niet verder meer te kunnen. Zaken die je tegenhouden om verder te leven zoals je tot dan deed.

Dan breekt de tijd aan om je vuilnisbak te reinigen. De tijd om te gaan snoeien om daarna verder te gaan groeien.

Groeien?

Waar gaat dat over? Als ik het over groeien heb spreek ik over bewuster worden. Alsof je je oogkleppen afdoet en een breder zicht krijgt. Een breder zicht rondom jou, maar ook in jou en over jezelf.

Wat wil je echt? Waar gaat je dagelijkse sleur over? Wil je misschien iets creëren?

Misschien wil je wel eens gaan snoeien in al je verlangens en er enkele leven, die je dan ook kan verwezenlijken.

 

Snoeien?

Wat ga je snoeien?

Snoeien doe je door je vuilnisbak leger te maken. Dingen achterlaten die je niet meer nodig heb. Dit kan beginnen met bv eens in je huis rond te gaan. Je kasten eens uit te ruimen. En zo begin je ook met je innerlijke op te ruimen.

Als je veel oude zaken in je kasten laat liggen, liggen die ook in je lichaam. Alles is spiegeling. Alles is  zo binnen zo buiten.

 

Wat met die pijntjes van vroeger?

De emoties die aan deze pijntjes gekoppeld zijn, hebben je vooral opgeslagen in je bindweefsel. Het gaat je soms letterlijk beperken in bv je beweging. In je longen houdt je ook emoties vast van oude pijnen.

Energie gaat erdoor vast zitten in je lichaam. Stagnaties noemen we dat.  En stagnaties belemmeren de stroom van je energie en geven je fysieke pijn.

 

In de Chinese geneeskunde noemen we het hele overlevingsmechanisme de ‘Po’s “. Dit zijn de aardse zielen of aardse energie, die ons erg beschermen in onze kindertijd en ook in je verdere leven. Ze beschermen ons tegen gevaar.

Helemaal goed ! ze zijn nodig!

Echter, veel mensen blijven in dit mechanisme hangen. Als je bv vaak gehoord hebt dat je te luidruchtig bent als kind, ga je in de aanpassing en word je misschien erg stil en teruggetrokken. Je past je ware natuur aan aan de buitenwereld. Je wringt je in bochten. Als kind heb je dit nodig, echter als je volwassen bent kan je het echt wel anders gaan doen. Velen blijven in de aangeleerde patronen hangen. Het gedrag van de kindertijd wordt verder gezet, zelfs om een volwassen leeftijd.  Dit gaat je erg gaan beperken. Het luidruchtige kind, zou zich misschien perfect gelukkig voelen in een werk waar hij dit erg kan gebruiken en nodig heeft. Doordat het al die jaren onderdrukt is, en hij of zij erg stil geworden is, mist deze misschien zijn ware roeping. Is hij of zij en beroep aan het doen die helemaal niet bij hem of haar past.

Wordt er vervolgens niet gelukkig van en verliest de vreugde in hem of haar.

Dit is niet de bedoeling van het leven. De bedoeling van het leven is ‘leven in vreugde’. We zijn op aarde om te genieten en het leven te leven.

Daarvoor mag je misschien eerst van gaan loslaten.

Snoeien of vervolgens mooie heerlijk ruikende bloemen te laten groeien.

Er zijn meerdere wegen naar Rome.

Mijn ervaring heeft me geleerd dat Qigong een mooie weg is om je vuilnisbak  te ledigen.

Met eenvoudige oefeningen open je de cellen waar je trauma opgeslagen is. Door de energie in beweging te brengen ruim je letterlijk ok.

Je hoeft niet alles opnieuw te doorleven en te voelen. De oefeningen gaan je meridianen openen en je organen masseren.

Zo creëer je zelf een nieuwe flow van energie in je lichaam.

Je ruimt op en je wordt er vitaler van.

Het nemen van de volle verantwoordelijkheid voor jezelf komt

soms eens een stokje in de wielen steken.

Ik zie veel mensen afhaken omdat ze iets gaan voelen, en vooral omdat ze eigenlijk niet willen loslaten. Ze willen de verandering niet. Het oude brengt vaak nog teveel. Ziek zijn of slachtoffer zijn brengt nog wat. Vaak gaat dit over aandacht en niet volledig voor jezelf te moeten zorgen.

 

 

Het is een keuze!

Een keuze die je zelf maakt!

En weet dat je de keuze elk moment zelf kan veranderen!

 

Leven met sprankels van licht en vreugde in jou?

Of blijven hangen in zwak ziek en misselijk?

Beide zijn OK.

De keuze ligt bij jou.

 

Succes met het maken van jouw keuze.

 

 

 

1 reactie op “Groeien door te snoeien!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen